Rummet er et fascinerende emne for både børn og voksne. Der er så meget at lære om rumrejser, rumforskning og udforskning af rummet og vores solsystem.

Vores solsystem består af otte planeter med hver deres unikke egenskaber. Merkur er den planet, der er tættest på solen, og den har ingen atmosfære. Venus er den næste planet, og den er meget varm på grund af drivhuseffekten. Vores egen planet, Jorden, er den tredje planet fra solen, og det er den eneste planet, som man ved, at der er liv på den.

Mars er den fjerde planet fra solen. Den røde planet har sin særlige farve på grund af jernoxid på dens overflade. Jupiter er den femte planet fra Solen, og den er enorm! Saturn er den sjette planet fra Solen, og kan kendes på sine smukke ringe, der består af is- og støvpartikler.

Uranus er den syvende planet fra Solen. Den er blå på grund af metan i atmosfæren. Neptun er den ottende og sidste planet fra Solen. Den er meget kold på grund af methanen i atmosfæren. Herudover findes også mange asteroider, kometer og meteoritter i vores solsystem. Asteroider er små, stenede objekter, der kredser om Solen.

Rumkapløbet

Rumkapløbet var en konkurrence mellem Sovjetunionen og USA om, hvem der først kunne sende en mand ud i rummet. Sovjetunionen var de første til at opnå denne bedrift, da Yuri Gagarin blev det første menneske i kredsløb om Jorden i 1961.

Amerikanerne fulgte dog hurtigt efter, da Alan Shepard blev den første amerikaner i rummet samme år. Konkurrencen fortsatte op gennem 1960’erne, da begge nationer arbejdede på at opnå større bedrifter inden for rumforskning. Sovjetunionen sendte den første kvinde ud i rummet, Valentina Tereshkova, i 1963. USA svarede igen ved at sende den første mand til at gå på månen, Neil Armstrong, i 1969.

Udforskningen af Mars

Siden 1960’erne har der været mange robotmissioner til Mars. Den første vellykkede mission var i 1971, da Sovjetunionens Mars 3 landingsfartøj sendte data og billeder tilbage fra Mars’ overflade

I 1976 blev to amerikanske Viking-landingsfartøjer de første, der med succes landede og opererede på Mars. De blev fulgt af en række andrevellykkede missioner, herunder Mars Pathfinder i 1997 og Mars-roverne Spirit og Opportunity i 2004

I 2012 landede Mars Curiosity-roveren på Mars, og den er stadig i drift i dag. Disse missioner har gjort det muligt for os at lære meget om Mars og har ført til en stigende interesse for at sende mennesker til Mars i fremtiden.

Den internationale rumstation

Den internationale rumstation (ISS) er et fælles projekt mellem fem rumorganisationer: NASA, Roscosmos, JAXA, ESA og CSA. ISS er en beboelig kunstig satellit i lavt kredsløb om Jorden. Den tjener som et forskningslaboratorium, hvor astronauter fra hele verden kan udføre eksperimenter i mikrogravitation

ISSer den største kunstige satellit i kredsløb og kan ofte ses med det blotte øje fra Jorden. Den er på størrelse med en fodboldbane og vejer omkring 450 tons

ISS har været beboet uafbrudt siden 2000 og har haft besøg af astronauter fra 18 forskellige lande. I november 2014 blev den skotske astronaut Tim Peake den første britiske astronaut til at bo på ISS

ISS er et unikt sted, hvor mennesker fra forskellige nationer kan arbejde sammen til gavn for alle. Det er et symbol på internationalt samarbejde og repræsenterer det bedste af det, vi kan opnå, når vi arbejder sammen.